וירוס הקורונה האיום
וירוס הקורנה כבר כאן ואי אפשר להתחמק ממנו – אתם חייבים לדעת איך להתמגן מפניו!
לאור הבהלה של התפרצות וירוס קורנה בעולם וגילוי המקרים הראשונים בארץ מד"א הוציאה סרטון הדרכה העושה סדר בנוגע לנגיף הקורנה והנה הוא לפניכם.
קורונה ארגון הבריאות העולמי מזהיר
בסוף חודש ינואר האחרון, ארגון הבריאות העולמי ה- WHO הכריז על מצב חירום עולמי בעקבות התפרצות נגיף הקורונה.
מה זה וירוס
כדי להבין בכלל על מה המהומה בואו נבין קודם מהו וירוס באופן כללי.
וירוס, בעברית נגיף, הוא בכלל לא יצור חי ולכן הוא תלוי בגוף אליו הוא חודר על מנת להשתחרר ולהתרבות.
הוירוסים לעומת חיידקים הם גופים הרבה הרבה יותר קטנים וניתן לראות אותם רק במיקרוסקופ אלקטרוני. לעומת חיידקים שנגדם אנטיביוטיקה יעילה כנגד וירוסים אין ממש טיפול, למעט טיפול תומך בעיקר כגון נוזלים ,חמצן, משכך כאבים והורדת חום.
גם הצורות של הוירוסים משתנים אבל לכולם יש חומר גנטי אותו ניתן לזהות בבדיקות מעבדה.
החלוקה של משפחות הוירוסים נעשית לרוב לפי המבנה והצורה שלהם ולא לפי המחלה אותה הם גורמים.
תקופת דגירה ועומס נגיפי
שני מושגים שחשוב להכיר כבר עכשיו, הם תקופת דגירה ועומס נגיפי.
תקופת דגירה היא הזמן שחולף מרגע ההדבקה, שהיא בעצם רגע כניסת הוירוס לגוף, ועד תחילת הופעת הסימנים, שזהו שלב בו הוירוס השתכפל מספיק, כך שהוא כבר מתחיל לגרום נזק.
יש וירוסים עם תקופת דגירה קצרה ממש, של יום יומיים, ויש כאלה שיכולים לדגור חודשים ואפילו שנים.
המושג השני הוא עומס נגיפי, במילים פשוטות מדובר על כמות הווירוס שיש בגוף או ביחס לנפח הבדיקה שנלקחה. לרוב העומס הנגיפי נמצא ביחס ישיר לחומרת הזיהום במילים אחרות, עומס נגיפי גבוה יגרום זיהום חמור יותר. בגלל זה כשאדם לא מציג סימני המחלה, אין טעם לבדוק האם הוא נדבק, כי סביר להניח שהעומס הנגיפי יהיה נמוך.
וירוס הקורונה
וירוס קורונה, מדובר במשפחת נגיפים שקיבלו את שמם, בגלל הצורה שלהם תחת אותו מיקרוסקופ, הם נראים ממש כמו קטר.
עד היום הם היו ידועים ככאלה שגורמים לתחלואה זיהומית בעיקר בקרב בעלי חיים.
בקרב בני אדם אגב, חומרת הפגיעה משתנה בין זנים שונים במשפחה, ונעה בין הצטננות קלה ועד מחלות עם הסתמנת קלינית קשה שפוגעות בריאות וגורמות לאי ספיקה רב מערכתית.
נגיף הקורונה הנוכחי לא זוהה בעבר כגורם למחלה בפני האדם, במהלך חודש דצמבר 2019 הוא החל לגרום לצוור תחלואה בדלקת ריאות קשה, בעיר וואן במחוז חובי בסין.
מאז תוארה ההתפשטות של התחלואה למחוזות אחרים בסין ולמדינות אחרות בעולם.
בהתחלה קראו לוירוס על שם העיר בה הוא התגלה, וואהן קורונה ויירוס, אבל ארגון הבריאות פחות נוטה לקרוא לוירוסים על שם מקומות ספציפים, ולכן אם הזמן הוא קיבל את השם 2019-nCov, שהם ראשי התבות של, novel CoronaVirus או וירוס הקורנה החדש שהתגלה בשנת 2019.
ארגון הבריאות העולמי החליט להעניק שם רשמי לנגיף ולמחלה אותו הוא גורם, והם COVID-19, שהם ראשי תיבות של מחלת קורונה וירוס, שהתגלה בשנת 2019 , ו-SARS-CoV-2 שהוא וירוס הסארס השני ממשפחת קורונה וירוס השני.
וירוס קורונה מקור
אז איך הכל התחיל? אמרנו כבר שנגיפי הקורונה הם משפחה של וירוסים שגורמים למחלות בקרב בעלי חיים, כמו צאן, גמלים חתולים ועטלפים. נדיר שזנים המועברים בין בעלי החיים ידביקו גם בני אדם ואז עוד יעוברו בין בני האדם.
לשם כך הם עוברים מוטציות. הנגיף החדש שזוהה ה-SarsCoV-2 דומה בתכונותיו לנגיף ה- Sars-CoV הראשון משנת 2002, שגרם למחלת ה-SARS ולנגיף ה-MERS-CoV משנת 2012. שלושת הנגיפים הללו מקורם בעטלפים.
הרוב המכריע של החולים הראשונים עבדו או ביקורו בשוק בעלי חיים ופירות-ים בוואן, מכאן עלתה הסברה כי הנגיף עבר מבעלי החיים לאדם.
עם הזמן התגלו חולים בנגיף שבכלל לא ביקרו בשוק וכך התברר כי הנגיף עובר גם בין בני אדם.
קצת היסטוריה ועל מה ההיסטריה? בשנת 2002 התפרסמה מחלת הסטרס שנגרם כתוצאה גם מנגיף הקורונה. בהתפרצות הזו נדבקו מעל 8000 חולים ומתוכם מתו פחות מ-10% מהנדבקים. בשנת 2012 התפרצה מחלת ה-MERS שהיא ראשי תיבות של middle east respiratory syndrome גם היא מקורה בוירוס הקורונה. אז נדבקו כמעט 2500 מטופלים ומתוכם מתו 34%. מחלת הקרונה הנוכחית שהתפרצה בשנת 2019 הדביקה עד כה כמעט 80 אלף אנשים נכון להיום, ומתוכם נפטרו עד כה אלפיים וחמש מאות אנשים שמהווים קצת פחות מ 3%.
אז על מה היסטריה? המחלה מאוד מאוד מדבקת, את מספר הנפטרים נדע רק רק בסוף, ולכן חשוב שנכיר דרכי העברה ההפצה ובעיקר המניעה.
אנחנו יודעים שיש העברה של הנגיף מאדם לאדם בעיקר מהפרשות מדרכי הנשימה, כמו בזמן התעטשות ושיעול, כמו שאמרתי רמת ההדבקה של המחלה הכי גבוהה מאוד. עדיין לא ברור אם אנשים מדבקים עוד לפני הופעת התסמינים, במהלך תקופת הדגירה, אך ככלל אפשר להגיד שככל שהאדם סיפטומט יותר כך הוא מדבק יותר עם עומס נגיפי גבוה יותר.
אגב, אם טעיתם לגבי כל החבילות מסין, מסין אז לא ממש ידוע כמה זמן נגיף מסוגל לשהות באויר, או על משטחים, ולכן למרות שהסבירות להדבקה ממגע עם אזור מזוהם היא נמוכה, עדיין חשוב לשמור על היגיינה אישית וניקיון.
וירוס קורונה בישראל
עד היום התגלו מקרים מאומתים של אנשים שנדבקו בנגיף הקורונה ב-32 מדינות ברחבי העולם, ביניהן גם ישראל. חשוב להבהיר ששלושת המקרים בארץ הם מקרים מיובאים מיפן ואיטליה וטרם התרחשה הדבקה על אדמת ישראל.
וירוס קורונה תסמינים
תסמיני המחלה דומים לתסמיני השפעת וכוללים חום, שיעול, קוצר נשימה וקשיים נשימתיים אחרים. למעשה בבדיקה קלינית לא ממש ניתן להבדיל בין הדבקה בוירוס הקורנה לבין מחלות נשימתיות אחרות או אפילו השפעת שאנחנו נמצאים בעכשיו בשיא עונתה.
ברוב המקרים מדובר במחלה הקלה אך המחלה עלולה להחמיר ולהוביל לדלקת ריאות קשה, תסמונת נשימתית חמורה, לאי ספיקת כליות ובסוף גם למוות.
במספרים עד 20% מהחולים שנדבקו, עלולים לפתח סיבוכים ושיעור התמותה עומד על בין 2% – 3% כרגע.
סיבת המוות העיקרית כתוצאה מזיהום הנגרם על ידי וירוס הקורונה, היא ARDS באנגלית acute respiratory distress syndrome, שהיא בעצם דלקת ריאות חמורה, הגורמת להצטברות נוזלים סביב הראות ובתוכן.
דלקת ריאות יכולה להידרדר למצב של שוק ספטי ולאי יציבות המודינמית. גורמי הסיכוי להסתבכות של המחלה הם מגיל מבוגר מעל 60, אנשים שמעשנים וכאלה עם בעיות רפואיות כרוניות.
את הדבקה בנגיף הקורונה מאבחנים על ידי שיטת בדיקה שנקראת פי סי אר. הבדיקה בוחנת מקטעי גנטים בדגימות שנלקחות מדרכי הנשימה של המטופלים החשודים. דגימות ניתן לקחת על ידי מטוש מדרכי הנשימה, כמו במשטח לוא האף, משטף אף לוירוסים ועוד.
בתקופת הדגירה לא תמיד ניתן לאבחן את הידבקות כתלות בעומס הנגיפי.
איך להימנע מהדבקות בנגיף הקרונה?
נקפיד על היגיינה אישית מוגברת, שי לכסות את הפה והאף בזמן שיעול או ההתעטשות על ידי מסכה טישו ואפילו המרפק. יש להמנע מלבוא במגע עם אנשים חולים המציגים סימנים דמוי שפעת.
השימוש במסכות פה ואף אגב, הוא בעיקר לצוותים רפואיים, ואין הנחייה להשתמש במסכה באופן קבוע, שכן היא יכולה לבוא כר גידול לחיידקים אחרים.
יש להקפיד על רחיצת ידיים דחופה ונכונה, עם מים וסבון או תכשירי אלכוהול לחיטוי.
יש להימנע ממגע לא מוגן עם חיות בר או חיות משק ומומלץ מאוד לבשל היתר מוצרים מן החי, בעיקר בשר וביצים.
יש לחשוד להידבקות בנגיף בכל מצב בו אדם ששהה במהלך 14 ימים האחרונים, באחת המדינות בהן כבר התפרץ הנגיף, מציג תסמינים של מחלת חום חריפה עם 38 מעלות ומעלה או תסמינים נשימתיים כמו שיעול, קוצר נשימה ועוד.
רשימת המדינות מתעדכן מדי יום באתר משרד הבריאות ונכון לרגע זה היא כוללת את סין, תאילנד, סינגפור הונג קונג, יפן, דרום קוריאה, מקאו אוסטרליה, טאיוואן ואיטליה.
אדם שלא שהה במדינות הללו אך היה במגע הדוק עם מטופל מאומת כלוקה במחלה או כזה חולה שחשוד כחולה בנגיף, מציג את תסמיני המחלה, נחשב גם הוא כחשוד.
מה לעשות אם אתה חושב שנדבקת בנגיף הקורונה?
בכל חשד להידבקות בנגיף הקורנה יש להתקשר למוקד הלאומי של מגן דוד אדום, במספר 101 ולדווח על המקרה. יש לכסות את פיו של המטופל במסכה עד להגעת צוות על המקום.
יש להימנע ממגע ישיר עם מטופל ולהימנע מאכילה ושתייה מאותם מאכלים או כלים משמשים אותו.
לאחר מגע עם החולה יש לשטוף ידים היטב במים וסבון למשך מספר דקות. מומלץ לנגב את הידים בנייר מתקלה ולאו דווקא במגבת על מנת להפחית את סיכויי הדבקה בנגיף. בכל מקרה חירום רפואי יש ליצור קשר עם מוקד 101 של מד"א ולפעול לפי הנחיות תורן המוקד.
במד"א מתמגנים על ידי מסכת אף ופה, כפפות לבישת כובע, סרבל וערדליים. בעת הסרת המיגון יש לוודא כי אנו לא נוגעים בצד המזוהם, אלא מסירים את הכל מהצד הפנימי ואוספים הכל לשקית יעודית לפסולת מזוהמת.
הנחיות משרד הבריאות קורונה
הנחיות משרד הבריאות נכון לרגע זה תקפות למדינות סין, הונג קונג, מקאו, סינגפור, תאילנד, יפן, דרום קוריאה, אוסטרליה, איטליה, וטייוואן. ההנחיות תקפות למי ששהה ביעדים הללו ב-14 ימים האחרונים ועליהם להשלים בידוד למשך 14 ימים, ממועד החזרה לארץ, להלן תקופת הדגירה.
הנחיות כוללת איסור יציאה למרחב הציבורי, כמו מוסדות חינוך, מקומות עבודה, תחבורה ציבורית, מקומות בילוי וקניות, בתי חולים ומרפאות.
העדרות מהעבודה בעקבות הקורונה
היעדרות מהעבודה נחשבת כימי מחלה, אבל אין צורך לפנות לרופא המשפחה לקבלת אישור בגין ההיעדרות.
יש לדווח על בידוד עצמי באמצעות טופס מקוון באתר האינטרנט של משרד הבריאות או באמצעות מוקד קול הבריאות בטלפון 5400*.
כשמדברים על בידוד ביתי, חשוב להצמד לנהלים הבאים:
מומלץ לצמצם במידת האפשר את בני הבית הלא מבודדים ולהימנע מכניסת מבקרים לבית.
מספר מבודדים יכולים להיות ביחד באותו החדש כאשר ישנה דלת סגורה.
אם ניתן עדיף להשתמש בחדרי שירותים נפרדים.
יציאה מהחדר המבודד תהיה לזמן קצר ככל האאפשר ולצורך פעולות הכרחיות בלבד והיא דורשת מיגון של האף והפה ע"י מסכה או בד.
יש לוודא שאיזורי הבית הם משותפים ויהיו מאוורים היטב.
מומלץ להשתמש בכפפות חד פעמיות בכל מגע עם המבודד וסביבת חדר הבידוד כולל משטחים, בגדים או מצעים מלוכלכים אותם יש לאחסן בשקית נפרדת ולגבי הכביסה סבון כביסה רגיל יספיק.
מוצרים חד פעמיים כמו כפפות, טישו מסכות ועוד יש להשליך לשקית נפרדת ולסגור אותה היטב לפני הפינוי לפח האשפה.
במידה ובמהלך תקופת הבידוד מופיעים תסמינים מחשידים יש ליצור קשר טלפונים עם המרפאה או קופת החולים המבטחת ולידעה על כך.
בכל מקרה של פנייה לקבלת שירותים רפואיים יש ליידע מראש טלפונית את המרפאה או את חדר המיון על הגעת חולה חשוד לקורונה. בכל פניה שכזו יש להצטייד במסכת פה ואף ולהימנע מנסיעה בתחבורה ציבורית.
משלחת קוראנית חולה בקורנה
לאחר שהתגלה כי מספר תיירים שנשארו בארץ נדבקו בנגיף הקורונה, יצאו מספר הנחיות ספציפיות בנוגע למי שבא איתם במגע. כל מי שהיה במגע הדוק עם הקבוצה, שזה אומר במרחק של פחות מ-2 מטרים למשך מעל 15 דקות רצופות, מתבקש להיכנס לבידוד בית למשך ארבעה עשר ימים מאז המגע האחרון עם התיירים ולדווח על כך למשרד הבריאות.
במידה ומתפתחים תסמיני מחלה, יש לפנות לקבלת עזרה רפואית לפי ההנחיות.
המשלחת בקרה בארץ בין התאריכים 8 לפברואר ועד ה-15 בפברואר, והם ביקרו במספר אתרים בארץ ביניהם בירושלים באזור טבריה והכנרת, ים המלח באר שבע ומצדה.
קורנה משרד הבריאות
גם משרד החינוך פתח קו חם מספר 1800-2500-25 או במספר 073-3931111.
קורונה סיכום
חשוב לזכור כי בכל מקרה חירום רפואי אין להסס ויש לחייג מיד למספר 101 של מגן דוד אדום. מידע נוסף ניתן להשיג באתר משרד הבריאות שמופיע בכתבה או במוקד קול הבריאות מספר כוכבית חמש ארבע מאות.
ההנחיות מתעדכנות על בסיס יומי ולפעמים אפילועל בסיס שעתי. ניתן להתעדכן באתר משרד הבריאות או בתקשורת. זכרו כי האחריות למניעת התפרצות נגיף הקורונה בארץ היא של כולנו רק בריאות