התלהבתי מהרכב החשמלי החדש של סוני, אבל אני מקווה שהוא לא יעלה ככה על הכביש

צילום: גיקטיים

כשאני אומר "סוני", יש סיכוי לא רע שרובכם משלימים מייד ל"פלייסטיישן". ואם לא, אז אולי אוזניות, מסכי טלוויזיה, וכמובן ווקמן. אבל עכשיו, כשרכב הוא בגדול גאדג'ט גדול על 4 גלגלים, סוני חושפת עוד ועוד פרטים על Afeela, הרכב החכם שלה שהיא מפתחת בשיתוף הונדה תחת השם Sony Honda Mobility.

את הרכב עצמו ניתן יהיה להזמין כבר בשנה הבאה, והוא יעלה על הכביש ב-2026; אבל אחרי סיור והדגמה שסוני עשתה לי במסגרת תערוכת CES 2024, אני חייב להודות שאני די חושש מהיום הזה.

מתקרב לשוק

במסגרת התערוכה חשפה סוני את האבטיפוס העדכני של Afeela, שמגיע עם שינויים קלים לעיצוב שהפך לקצת יותר חד, זכה למראות צד אמיתיות (לאחר שסוני לא קיבלה אישור להשתמש במצלמות בלבד), וגם חיישן LiDAR נוסף מעל גג הרכב. בתערוכה עצמה היה מדובר באחד מהמוצרים שהכי עניינו את הקהל, ובכל רגע נתון ניתן היה לראות עשרות אנשים מתקצבים סביבו בביתן של סוני.

בורר מצבים וגם… שלט של פלייסטיישן

עוד לפני שנכנסתי לרכב, כבר היה לי ברור שלא מדובר בעוד רכב חשמלי סטנדרטי, אלא ברכב שרוצה להיות שונה. באיזור "הגריל" הקדמי של הרכב, איפה שהייתם מצפים לראות אולי לוגו, סוני הטמיעה תצוגה דיגיטלית של אפקטים ושומרי מסך שונים. אני למשל התלהבתי מהאפקט שיצר הלוגו של SpiderVerse (כולל את הגליצ'ים המגניבים) ובסוני הסבירו לי שתהיה אפשרות להקרין את מצב הסוללה, תמונות משלכם, מזג האוויר ועוד שלל אפשרויות. לא בטוח שמישהו צריך את זה, אבל אולי לנהגים יהיו רעיונות יותר מקוריים לקוסטמיזציה של זה. בכל מקרה, כמובן שבתור תל אביבי בדימוס, ישר חשבתי על ה"נשיקות" המתוקות בחניות הצפופות שלא ישאירו הרבה מהמסך הזה, אבל אולי זה רק אני?

הגה קטום שחושף מסך מהמם

כשהתקרבתי לדלת הנהג, הדלת נפתחה אוטומטית, והנציג של סוני הסביר לי שבעזרת המצלמות המקיפות את הרכב, ה-Afeela תדע לזהות אתכם, לפתוח את הנעילה וגם להתאים את ממשק הנהג והכיסא להעדפות שלכם. כל זה בלי מפתח וגם בלי ידית חיצונית לדלת. מגניב. בפנים גיליתי הגה Yoke, שהזכיר לי את זה של המודל Model S/X של טסלה וה-RZ 450e של לקסוס. לשאלתי, הבהירו לי בסוני שמדובר בהיגוי Steer by Wire, בדיוק כמו בסייברטראק החדש למשל, כך שההגה לא מחובר לגלגלים בחלקים מכניים, אלא באמצעות מערכת היגוי אלקטרונית, מה שאמור לאפשר לכם לבצע פניות גדולות וחדות מבלי לסובב את ההגה ביד רודפת יד. אם כבר הגה Yoke, אז רק ככה.

הגה Yoke ולוח מחוונים שגיקים יעריכו

אבל מעבר לצד העיצובי, ההגה הקטום הונדס ככה שיאפשר לנהג לראות את מערכת המולטימדיה המפלצתית של אפילה שחולשת על כל הדאשבורד. מה שאני אהבתי זה שאתם ממש לא חייבים להיות תקועים עם הממשק הדיפולטי של סוני, ויכולים לבחור בין ערכות נושא שונות. כך למשל אני החלפתי די בקלות לערכת נושא של ספיידרמן ואחר-כך לערכה נוספת של המשחק שהפך לסרט שאף אחד לא צפה בו, גראן טוריסמו. כל אחת מהערכות שינתה לא רק את העיצוב של מערכת הבידור ולוח המחוונים, אלא גם של תאורת האווירה בכל פנים הרכב, ואפילו הסאונד המלאכותי שיוצר המנוע.

מי רוצה לשחק בפלייסטיישן ברכב?

כמו שכבר ראיתם, סוני לא מהססת לשלב את המותגים החזקים שלה ברכב. אחד מהם הוא הסאונד ההיקפי – התלת מימדי שלה – שמוכר לנו מהאוזניות שלה למשל, ולפחות מההדגמה שערכתי – הוא נשמע מרשים. אבל אמרנו שסוני זה גם פלייסטיישן 5. אז כאן הבשורה היא שאפילה תאפשר לכם לשחק במשחקי פלייסטיישן 5 באמצעות Remote Play, כך שתוכלו להתחבר לפלייסטיישן בבית שלכם, ולשחק עם שלט DualSense על גבי המסך של הרכב, בזמן שאתם מחכים לילדה שתסיים את החוג למשל. בהדגמה שלי, השלט אמנם לא הצליח להתחבר למערכת, אבל אני אדם מאלתר, ובנגיעה במסך נחשפו כפתורי המגע המשונים של אפליקציית המובייל, כך שיכולתי לשחק ב-Horizon: Forbidden West. וכן – זה היה מוזר.

מישהו רוצה לשחק בפלייסטיישן?

יש עוד לא מעט פיצ'רים שלא יכולתי לבדוק בהתנסות הקצרה שלי. בין היתר, סוני הטמיעה ברכב את מערכת ביטול הרעשים המפורסמת מהאוזניות שלה, כך שאפילה תהפוך לסוג של בועה שקטה שתאפשר לכם לנסוע בשקט, במקום לשמוע את כל רכבי הבנזין שסביבכם. מן הסתם האלגוריתם כן יאפשר לצפירות הנהגים לחדור את הבועה, כי בעולם הגדול לשם כך נועדו הצופרים – להזהיר מסכנות בכביש. זה שבארץ הצופרים הפכו לאמצעי תקשורת של "אחי, רד למטה אני פה" ו"לא, לא, אני מחכה לחנייה הזו" זה משהו אחר.

כמות הסחות לא סבירה

מערכת המולטימדיה של Afeela אפשרה לי לצפות בסרטים, סדרות, אנימות ואפילו להיכנס למצב קריוקי. לא מפתיע כשנזכרים בזהות החברות שעומדות מאחורי הרכב. כששאלתי האם הפיצ'רים יפעלו רק כשהרכב במצב עצירה מוחלטת, הנציגים של סוני לא מיהרו להתחייב על כך, אבל טענו שהם מסוגלים להקרין אותם לנוסע לצד הנהג בלבד אם ירצו. אותי זה קצת פחות מספק. בכל זאת, יש סיבה ש-Android Auto, CarPlay וגם פחות או יותר כל מערכת הפעלה אחרת ברכבים לא מאפשרת צפייה בתכנים ויזואליים תוך כדי תנועה. גם אם רק הנוסע רואה את התוכן הזה – זה יכול להסיח את דעת הנהג.

מערכת מולטימדיה מטורפת. אולי מטורפת מדי

סוני הדגימו לי גם אפשרות של גיימיפיקציה של הנהיגה, שבמסגרתה כל מצלמות וחיישני הרכב לוכדים את התמונה מסביבכם, ומוסיפים עליה שכבות כמו מפלצות שאתם צריכים לנסוע דרכן. זה לא רק נשמע לי מיותר, זה נשמע לי כמו משהו שעשוי להיות מסוכן. "יכול להיות שרק הנוסעים יראו את הפיצ'ר הזה", אמר לי המהנדס שהדגים את הפיצ'ר, אבל לי זה פשוט נראה כמו עומס פיצ'רים בידוריים, שלא חייב להיות ברכב שיכול להגיע לנהיגה אוטונומית בדרגה 3 בלבד. אנחנו עוד לא שם.

עוד לא סופי, וזה דבר טוב

חשוב לזכור, שלמרות תאריך היעד השאפתני של תחילת מכירות כבר בשנה הבאה, סביר להניח שנראה עוד הרבה שינויים קטנים ולעיתים גם גדולים בדרך לייצור המוני. רק תנסו להיזכר בהבטחות של הסייברטראק, ומה בסוף עלה על הכבישים ובאיזה מחיר, ותבינו שהבטחות שיווקיות בעולם הרכב שוות ערך להבטחות לשעה שקבעתם שהטכנאי יגיע אליכם הביתה. ואגב זה בסדר, דברים שעל המחשב המהנדסים חשבו שיהיו מגניבים מתגלים כלא פרקטיים, מסוכנים, או מיותרים, ואולי עד אז נראה גירסה הרבה יותר משויפת, בטיחותית, וגם פרקטית. כי למרות ההתלהבות שלנו כגיקים מגאדג'טים וטכנולוגיות בכל מקום, מדובר כאן בסופו של דבר ברכב שאמור לנסוע בכביש, ולא בפלייסטיישן.

הכתב הינו אורח חברת LG בתערוכת CES 2024

The post התלהבתי מהרכב החשמלי החדש של סוני, אבל אני מקווה שהוא לא יעלה ככה על הכביש appeared first on גיקטיים.